Türkiye’nin Yerli ve Milli Gücü: TF-2000 Hava Savunma Muhribi İçin Geri Sayım Başladı
Gelişmiş sensörler, güçlü silah sistemleri ve yerli teknolojilerle donatılan TF-2000, Türk Deniz Kuvvetleri'nin hava savunma kabiliyetini yeni bir seviyeye taşıyor.
Türkiye’nin yerli ve milli ilk Hava Savunma Harbi Muhribi olan TF-2000’in inşası için geri sayım başladı.
2017 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) Toplantısı’nda inşa kararı alınan bu stratejik gemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi tarafından tasarlandı. Ana yüklenici olarak ASFAT (Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş.) görev alırken, İstanbul Tersanesi Komutanlığı da inşayı üstlenecek. TF-2000, Türkiye’nin savunma sanayii alanında bağımsızlığını pekiştiren ve hava savunma yeteneklerini önemli ölçüde artıracak yerli bir platform olarak ön plana çıkıyor.
İstanbul Tersanesi Komutanlığı, MİLGEM projeleri kapsamında edindiği bilgi birikimi ve teknik altyapı sayesinde, TF-2000’i başarıyla inşa edecek. Gemi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin hava savunma kabiliyetini güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda gelişmiş sensörler, insansız hava ve deniz araçları, modern savaş yönetim sistemleri ile donatılarak çok yönlü bir savaş gemisi olarak öne çıkacak. TF-2000, denizlerdeki hava savunmasının merkez üssü olacak.
TF-2000’in Öne Çıkan Teknik Özellikleri 149 metre uzunluğa ve 21,3 metre genişliğe sahip olan TF-2000, toplamda 8.300 ton deplasmana ulaşacak. 17 knot seyir hızının yanında, 26 knotun üzerinde maksimum hıza sahip olacak. Yaklaşık 180-210 kişilik bir mürettebat kapasitesiyle faaliyet gösterecek bu muhrip, 2024 yılı Şubat ayında dizayn değişikliklerine uğrayarak ÇAFRAD (Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar Sistemi) noktasında yenilikler kazandı. Bu kapsamda Sabit AESA atış kontrol radarı yerini ASELSAN AKR radarına bıraktı ve radar diziliminde de farklılıklar yapıldı.
TF-2000, yerli teknolojilerle donatılan kritik sistemler sayesinde geniş çaplı izleme ve tespit yeteneğine sahip olacak. Bu sistemler arasında Milli Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD), Milli Torpido Arayıcı Sonar Sistemi, Milli Kızılötesi Arama Takip Sistemi ve Milli Elektro-Optik Dedektör yer alıyor. Silah sistemi olarak ise Milli Satha Atılan Güdümlü Füzeler ATMACA ve GEZGİN, hava savunma füzeleri SAPAN, HİSAR-D, SİPER Blok 1D, 127 mm Ana Batarya Topu ve GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS) aktif rol oynayacak.
Gemi, MIDLAS sistemi ile dikey fırlatma kabiliyeti kazanırken, 15 tonluk Orta Yük Nakliye Helikopterleri ve 10 tonluk SeaHawk helikopterleriyle daimi görev yapabilecek. Ayrıca Kamikaze İDA ve Döner Kanatlı Sürü İHA gibi insansız sistemler de gemiyi destekleyecek. ADVENT Savaş Yönetim Sistemi, geminin komuta ve kontrol kabiliyetlerini artırırken, yüksek manevra kabiliyeti için CODOG Tahrik Sistemi de öne çıkacak.