Türkiye geliştirdi; Gökdoğan Hava Hava füzesi.
Türkiye, Havadan havaya yerli güdümlü füze geliştirdi ve gökdoğan adını verdi.
ilk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi Gökdoğan’ın havadaki hedef uçağı tam isabetle vurdu. TÜBİTAK Savunma Sanayii AR-GE Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi Gökdoğan’ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile icra edilen yetenek gösterimi amaçlı atış testi faaliyetlerinde hedef uçağı tam isabetle vurdu.
GÖKTUĞ Projesi kapsamında TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Hava Hava Füzelerinin tedariki için sözleşme imzalandı.
AIM-9 ve AIM-120 Füzelerinin Amerika Birleşik Devletleri’nden tedarikinde çeşitli sıkıntıların yaşanması ve birim maliyetlerinin çok yüksek olması; yüksek irtifa hava savunmasını bu füzeler aracılığıyla F-16 savaş uçakları tarafından gerçekleştiren Türkiye’yi, milli havadan havaya füzelerini geliştirmek zorunda bırakmıştır.
Bu kapsamda 2013 yılında GÖKTUĞ Projesini başlatan TÜBİTAK-SAGE, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını sonlandırmak için önemli bir adım atmıştır. GÖKTUĞ Projesi, BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM) ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) olmak üzere iki ayrılmaktadır.
Nükleer ve hipersonik füzelerin konuşulduğu ve görüldüğü bir harekat ortamında sürdürülebilir operasyonlar için önemli bir adım atıldı.
Hava hava muharebelerinde en avantajlı duruma geçmek için elinizde bulundurduğunuz füzenizin yetenekleri ve sayısı çok önemli olmaktadır benzer şekilde Bozdoğan füzesi de Türkiye için operasyonel bağımsızlık anlamına gelen önemli bir silah sistemidir.