Hava Kuvvetleri

TF6000 Uçak Motoru Testleri Devam Ediyor: 2028 Hedefi

Türkiye’nin ilk uçak motoru TF6000’ın testleri sürüyor. Kalifikasyon testleri 2028’de başlayacak, afterburner ile güçlendirilecek.

TF6000Türkiye’nin savunma sanayisindeki en önemli adımlarından biri olan TF6000 motorunun testleri devam ediyor. Türkiye’nin ilk uçak motoru olma özelliğine sahip olan TF6000’in kalifikasyon testlerinin başlangıcı için 2028 yılının sonları planlanmakta.

SAHA EXPO Fuarında Tanıtım

Türkiye’nin en büyük savunma sanayi etkinliklerinden biri olan SAHA EXPO’da, TEI tarafından Türkiye’nin milli havacılık motorları sergilendi. Fuar kapsamında, Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400, irtifa kabiliyeti ve uçuş süresi ile rekorlar sahibi olan Türkiye’nin ilk milli turbodizel havacılık motoru TEI-PD170, Türkiye’nin ilk uçak motoru TEI-TF6000 ve Türkiye’nin en güçlü turbofan motoru TEI-TF10000 TEI standında sergilendi. TEI, fuarda ayrıca havacılık motorlarında kullanılan süper alaşım ve ileri teknoloji metallerde sahip olduğu kabiliyetleri ziyaretçilerle paylaştı.

Test Süreci ve Gelişmeler

TF6000 motoru yıl içerisinde ilk kez çalıştırıldı ve şu ana kadar yaklaşık 60 adet testten geçti. Yer testleri devam eden TF6000’in yeni motorlarının üretimine de başlandığı belirtildi. Ayrıca, TF10000 haline getirmek için afterburner (artyakıcı) kısmının çalışıldığı aktarıldı. TF6000 motorunda kalifikasyon testlerinin 2028 yılı sonunda başlaması planlanırken, 2026 yılına kadar motora afterburner kabiliyeti kazandırılması hedeflenmektedir.

Projenin Önemi

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayelerinde başlatılan ve TEI sorumluluğunda yürütülen proje kapsamında, Türkiye’nin ilk milli turbofan motoru TF6000, milli motor test sisteminde ilk kez geçtiğimiz aylarda çalıştırılmıştır. SSB Başkanı Haluk Görgün, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Vatan evlatlarımızın enerjisi ile güç verdiğimiz Türkiye’nin ilk milli turbofan motoru TF6000, milli motor test sisteminde ilk kez çalıştırıldı! Test sürecinin sonunda KIZILELMA ve ANKA-3 gücünü TF6000’den alacak!” ifadelerini kullandı.

Gelecek Hedefleri

TF6000 motoruna afterburner eklenmesiyle ortaya çıkan TF10000, boyut, ağırlık ve güç sınıfı olarak hem KIZILELMA hem ANKA III hem de yerli hücumbotlar için güçlü bir seçenek sunacak. TEI-TF6000 projesi ile Türkiye’de ilk kez turbofan motoru, aksesuar alt sistemleri, fan modülü, değişken sabit kanatlı kompresör, akış karıştırıcı egzoz, art yakıcı tasarım, geliştirme ve imalat aşamaları gerçekleştirilecek. Bu projeyle ülkemize kritik teknoloji, yerli yan sanayi firmaları ve tecrübeli insan gücü kazanımı hedeflenmektedir. TEI yetkilileri ayrıca TF6000’den yola çıkarak oluşturulacak TF10000’in ardından, KAAN’a güç vermesi beklenen ve 3,5 kat daha büyük olan TF35000’in tasarımlarına başlandığını belirtmektedir.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.