Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Üstü Reklamı)
GenelSavaşın Boyutları

Rusya, 2025 Savunma Bütçesinde Tarihi Zirveye Hazırlanıyor

Savunma Harcamalarında Yükseliş: Gizli Bütçe Artışları ve Gelecek Öngörüleri

Rusya, 2025 yılı savunma bütçesinde rekor bir artış hedefliyor. Taslak bütçeye göre, 2025 mali yılında savunma harcamaları için 142 milyar dolar (13.2 trilyon ruble) ayrılması planlanıyor. Bu miktar, 2024 yılı için öngörülen 10.4 trilyon rublelik bütçeye kıyasla dikkate değer bir artışı ifade ediyor. Savunma harcamalarının, ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) %6.2’sine ulaşması bekleniyor.

Bu artış, Rusya’nın Ukrayna’da devam eden savaş ve bölgedeki geniş çaplı gerilimlere karşı askeri ve iç güvenlik yatırımlarını önceliklendirdiğini gösteriyor. 2025 yılında savunma ve güvenlik harcamalarının, ülkenin toplam bütçesinin yaklaşık %40’ını oluşturacağı ve bu oranın, eğitim, sağlık, sosyal politikalar ve ulusal ekonomiye ayrılan fonları geride bırakacağı tahmin ediliyor.

Bütçede ayrıca gizli veya belirtilmemiş harcamalarda da önemli bir artış öngörülüyor. 2024 yılında 11.1 trilyon ruble olarak planlanan bu harcama kaleminin, 2025 yılında 12.9 trilyon rubleye çıkması bekleniyor. Bu da, Rusya’nın savunma ve istihbarat faaliyetlerine verdiği önemi bir kez daha ortaya koyuyor.

2025 sonrası yıllarda savunma harcamalarının hafif bir düşüş göstermesi bekleniyor. 2026 yılında GSYİH’nin %5.6’sına, 2027’de ise %5.1’ine gerileyeceği tahmin ediliyor. Ancak 2025 yılı bütçesi, Rusya’nın devam eden askeri faaliyetleri doğrultusunda savunma harcamalarında tarihi bir zirveye işaret ediyor. Artan savunma bütçesi, Rusya’nın yaptırımlar, uluslararası izolasyon ve Ukrayna’da süregelen çatışmaların etkisiyle zor bir ekonomik ortamda varlığını sürdürmeye çalıştığı bir dönemde gündeme geliyor.

Bu alana reklam verebilirsiniz (Satır içi makale reklamı #1)
Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Altı Reklamı)

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.