Teknoloji

Patriot Modernizasyon Hikayesi; Bölüm-2

IBCS Northrop tarafından geliştiriliyor. Entegre hava ve füze savunmasına hizmet edecek.

Patriot sisteminin radar kademesinde yapılan geliştirme ile birlikte komuta sistemlerinde de iyileşme yapılmaya başlandı. Bu safhada Nothrop çözümleri devreye girdi.

Patriot radar modernizasyonu yanı sıra komuta kontrol kabiliyetlerininde geliştirilmesi gündeme geldi. Benzer şekilde kullanılan füzelerinde yetenekleri geliştirilmeye ihtiyaç duymaktaydı. Patriot 360 derece atış yapabilecek kabiliyette değildi. Bu kabiliyetin kazanılması yani 360 derece atış için radar kademesinin de 360 derece görecek çalışacak seviyeye gelmesi istenmekte idi.

Radar modernizasyonu devam ederken Northrop çözümü olan Army Integrated Battle Command (AIBCS) sistem ön plana çıktı. Firma Entegre Muharebe Komuta Sistemi (Integrated Battle Command, IBCS) adı verilen hava ve füze savunma sisteminin beynini 2018 mali yılında sahaya sürmek istiyordu.

Patriot ve Sentinel radarlarından gelen izleme verilerini kullanan IBCS, aynı anda gelen birden fazla tehdidi önlemek için farklı füzeler arasından seçim yaptı. Sistem, hem bir balistik füze hedefini yok etmek için bir Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) önleyicisinin hem de bir seyir füzesi hedefini yok etmek için bir PAC-2 önleyicisinin ateşlenmesini tetikledi. IBCS angajman operasyon merkezine bilgi sağlayan ortak ve Orduya ait sensörlerden gelen verilerle “tek bir entegre hava resmi” oluşturmayı başardı ve bunu o zaman ki testlerde de gösterdi.

Ordu, IBCS’yi çevrimiçi hale getirmeyi gelecekte modüler ve uyarlanabilir bir füze savunma sistemi geliştirmenin en önemli adımı olarak görüyordu. Çok çeşitli tehditleri ortadan kaldırmak için herhangi bir sensörü veya herhangi bir füzeyi kullanabileceği bir noktaya gelmek istiyordu. IBCS’ ye, herhangi bir fırlatıcı, radar ve füze kombinasyonuna sorunsuz bir şekilde bağlanması sağlanması amaçlanmıştı.

Kara Kuvvetleri yada Ordu, gelecekteki Entegre Hava ve Füze Savunma Sisteminin önemli bir parçasını envantere almayı planlıyordu. Sistemin tehditleri tespit etmek ve onlara yanıt vermek için sensörleri ve atış kontrol ünitelerini birbirine bağlayarak sistemin tüm ekibin beyni olması hedefleniyordu.

Bu tarihlerde Polonya 2019 yılına kadar ilk iki sistemde IBCS’yi de bulundurmak istediği belirtiliyordu. Bu sayede ülke, IBCS mimarisine sahip Patriot sistemini alan ilk ülke olacak ve ABD Ordusu’nun bu yeteneği kullanma konusunda bir adım önüne geçecekti.

Sonuç olarak, Ordunun mevcut füze savunma silahındaki (Raytheon’un Patriot’u) komuta sistemini değiştirecek ve savaş alanında kullanılan ve kullanılacak olan tüm gelecekteki hava ve füze savunma sistemlerini birbirine bağlayacak bir sistem olması isteniyor ve bekleniyordu.

Patriot radarı deniz kuvvetleri ile birlikte çalışabildi.

 

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.