Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Üstü Reklamı)
GenelTeknoloji

Lazer silahları ile İHA ve Dron tehdidi önlenebilir mi?

Hızla gelişen İnsansız hava araçlarını lazer silahları durdurabilir.

Saldırı cephesinde çok etkili silahlar

Ukrayna ile Rusya arasında ki çatışma bize insansız hava aracı ve insansız sistemlerin kullanılmasının ekonomik, etkili, hızlı ve ucuz bir çözüm olarak ön plana çıktığını gösterdi.

İsrail ve İran arasında ki gerilimde de İran, İsrail’e tepkisini insansız hava araçları ile saldırı planlayarak gösterdi. Roket ve füzeler kadar popüler bir konu olarak İsrail gerginliğinde gündeme geldi.

Libya ve Azerbaycan ile Ermenistan çatışma alanlarında da insansız hava araçları, kamikaze dronlar ve devriye gezen mühimmatlar zafere giden yolda kullanılan silahlar arasında oldu.

Pilot kaybı yani insan can kaybı olmayacağı için riskli ve tehlikeli görevler de rahatlıkla tercih edilebilirler ve en önemlisi kıymetli hedefler için feda edilebilirler yani kayıplarına katlanmak mümkün olabilir.

Savunma cephesinde çözüm arayışları sürüyor

Saldırı tarafında kolay olan işler savunma tarafında biraz zorlaşıyor. Sivil toplumun üzerinde ki etki, alt yapıya vereceği zararlar, askeri kullanım kolaylıkları nedeniyle hızlı bir şekilde durdurulması gereken bir silah oluyorlar.

Bu alana reklam verebilirsiniz (Satır içi makale reklamı #1)

Tespit edilmeleri zor. Bu zorluğun iki nedeni var. ilk neden yüzey alanı küçük olduğu için radar kesit alanları küçük oluyor yani yansıtma yüzeyleri küçük oluyor. ikinci neden uçuş süratleri çok düşük olabiliyor ve bazı modeller havada asılıda kalabiliyor.

Üzerlerinde taşıdıkları mühimmatlar, silahlar nedeniyle caydırıcı etkileri oluyor. Aynı zamanda sensörler nedeniyle de keşif ve gözetleme işlerinde tercih edilen platformlara dönüşüyorlar. Sensörleri nedeniyle kendilerini savunmaları daha kolay oluyor.

Yapay zeka ile ve iyi yazılım desteği ile üretildiklerinde otonom hareket edebiliyorlar.

Üretilmeleri kolaydır.  Üretim için ihtiyaç duyulan malzeme ve teçhizatın tedariği çok kolay hatta bileşenlerini rafta  hazır ürünlerden elde ederek kısa sürede kullanıma verebilirsiniz.

Önleyici silah olarak kullanmak için elimizde uygun silah ve çözümler var

Çözüm olarak konseptsel çözümler yanı sıra, taktik uygulamalarda üretilebilir. Örneğin elektronik harp çözümleri ile sinyal bozmak, yayını kesmek, GPS üzerinden konum bilgisini almasını engellemek düşünülebilir.

Konsept olarak Av uçakları gibi avcı insansız hava araçları ile yine insansız hava araçları önlenebilir, engellenebilir.

Yine son zamanlarda en çok konuşulan Lazer yada Yüksek Enerji Silahları (YESS) veya Yönlendirilmiş Enerji Silahları ile düşman rolde ki insansız hava araçlarının engellenmesi sağlanabilir.

TESPİT zorluğu kadar TEŞHİS zorluğu da var,

İnsansız hava araçlarının hangi boy ve sınıfta olursa olsun tespit imkanını sağlasak bile hemen arkasından önümüze teşhis sorunsalı çıkıyor. Bu sorunu kısaca dost olanları düşman olanlardan ayırt etmek olarak ifade edebiliriz.

Düşman olarak teşhis ettiğiniz bir insansız Hava Aracını ekonomik bir silah ile hızlı ve zamanında en uygun yerde vurmanız, düşürmeniz yada engel olmanız gereklidir.100 dolarlık bir hedef drona yada İHA ya 30.000 dolarlık bir füze atmanız pek ekonomik ve sürdürülebilir bir çözüm olmayacaktır.

Lazer mantıklı bir çözüm yolu gibi görünüyor

Yukarda bahsedilen başlıklar ışığında en mantıklı çözümlerden birisinin de YES sistemleri, diğer bir ifadeyle Lazer sistemleri olacağını söylemek kehanet olmayacaktır.

Lazer Silahı

Bu sistemler araçlara, gemiler, uçaklara, İnsansız Hava araçlarına kolaylıkla monte edilebilirler. Hedefi ıskalamadan vurma ihtimalleri yüksektir. Şarşör doldurma yada fazladan mermi/mühimmat alma zorunluluğu yoktur. Yeni cep telefonlarındaki gibi hızlı şarj olarak tekrar kullanıma hazır olmaları mümkündür.

İngiliz donanmasında çok yakında 2027 den sonra standart silah olarak gemilerde yerini alacak. Fransızlar uzayda lazer ile uyduları kör etmeyi planlıyorlar. Ruslar yerde konuşlu dev lazer silahlar ile uzayda uydu angajmanı konusunda çalışmalar yapıyorlar.

Türk silahlı kuvvetleri için üretilen yerli ve milli sistem çözümleri de var. Roketsanın ALKA Lazer silah sistemi, ASELSAN’ın LSS (Lazer Savunma Sistemi), TÜBİTAK BİLGEM’in tasarlayıp geliştirdiği Araca Monteli Fiber Lazer Sistemi (ARMOL) ve METEKSAn tarafından geliştirilen NAZAR sistemlerini söyleyebiliriz.

independent Tükçe de ki bir haberde ise Raytheon UK, Edinburgh’a yaklaşık 24 kilometre uzaklıktaki Livingston’da  “gelişmiş lazer entegrasyon merkezinin” açılmasının planlandığını, savunma amaçlı yüksek enerjili lazer (HEL) silahlarının test edilmesi, sahaya çıkarılması ve bakımına odaklanacaklarını açıkladı.

Flores askeri mühimmatın pahalıya mal olabildiğini ancak drone ve dört pervaneli küçük helikopterlerin 84 sterlin (yaklaşık 1800 TL) civarında olduğunu söyledi.

Haberden anlaşılacağı gibi Avrupa da bu konuda yoğun çalışıyor.

Tüm modern ordular da olduğu gibi Avrupa’da da drone’lar, roketler ve havan toplarından gelen “asimetrik” tehditleri engelleyebilen “uygun maliyetli lazerlere talep hızla artıyor” .

Savaş maliyetleri yüksek olur ise savaşın sürdürülebilirliği düşük olur. Bu nedenle Lazer çözümleri özellikle asimetrik savaş şartlarında öne çıkan çözümler arasında.

Yazan: (E)Hv.Tuğg. Yusuf ERGE

 

Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Altı Reklamı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.