
Fransa, Avrupa’nın önde gelen uzay ülkelerinden biridir.
Dördüncü en büyük uzay bütçesine sahip ülke Fransa dır.
Uluslararası alanda, Avrupa Uzay Ajansı’na (European Space Agency ESA) en büyük katkıyı sağlayan ülkedir ve ABD, Çin ve Japonya’dan sonra dünya çapında uzay programları için dördüncü en büyük bütçeye sahiptir. İlk uçuşu 24 Aralık 1979’da gerçekleştirilen Ariane roket ailesi bugün Avrupa’nın uzay programının temel direğidir.
Fransa, ulusal düzeyde, uzay ajansı Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi (National Centre of Space Studies CNES) aracılığıyla ulusal amaçlara yönelik yeni yaklaşımlar ve araçlar uyarlıyor ve geliştiriyor: uzay alanındaki mevcut ekonomik ve teknolojik dinamikleri anlamak; yeni gelenleri desteklemek ve yarının uzay sektörünün büyük zorluklarını aşmak için stratejik düşünmeyi teşvik etmek.
Fransa ayrıca, yeni nesil Syracuse 4A uydusunun fırlatılmasının da gösterdiği gibi, güvenli telekomünikasyon uydusu gibi uzay teknolojisindeki gelişmeleri de yakından takip etmeyi sürdürüyor. Fransa, siber güvenliğin önemli bir rol oynayacağı gelecekteki uzay programlarında Avrupalı ortaklarıyla birlikte öncü bir rol oynamaya hazırlanıyor.
CNES’in İçinde
CNES, beş ana alanda kamu alımları yoluyla Fransız uzay politikasının şekillendirilmesinden ve uygulanmasından sorumludur:
- Fırlatıcı ve taşıyıcılar
- Bilim
- Dünya gözlemi
- Telekomünikasyon
- Savunma
Fransa, ESA’ya en büyük katkıyı sağlayan ülke olup, 2022’de Almanya (%21) ve İtalya’nın (%14) önünde, toplam bütçe katkısının %25’ini Üye Devletler’den sağlamaktadır. Bu, CNES’in 2.566 milyon Avroluk toplam bütçesindeki en büyük kalemi temsil etmektedir.
CNES’in ötesinde- çeşitlendirilmiş bir uzay ekosistemi

Fransız Hükümeti’nin uzay sektörüne yaptığı yatırım, özellikle yaratılan işlerin sayısıyla ölçülebilen önemli ekonomik sonuçlar doğurmaktadır.
CNES ve Institut National de la Statistique et des Etudes Economiques (Fransız Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, INSEE) tarafından ortaklaşa yürütülen Eylül 2022 tarihli bir araştırmaya göre, 2020 yılında Fransız uzay sektöründe 1.700’den fazla şirket vardı ve 33.000’den fazla kişi istihdam ediliyordu. Ayrıca alt aktörler (her yıl yaklaşık 15 tanesi ortaya çıkıyor), bilimsel laboratuvarlar, akademik sektör ve son olarak kurumsal yapılar var. Fransa’da toplamda 70.000’den fazla kişi uzay sektöründe çalışıyor.
Bu yeni gelenleri daha iyi tanımlamak ve küresel uzay ekosistemi hakkındaki bilgisini derinleştirmek için CNES, Mart 2020’de Avrupa’da benzersiz bir organizasyon olan Observatoire d’économiespacee’yi (Uzay Ekonomisi Gözlemevi) kurdu.
Uzay Ekonomisi Gözlemevi Direktör Yardımcısı Murielle Lafaye şunları söyledi: “Bu gözlemevinin kurulmasına motive eden şey, her şeyden önce Fransız şirketlerinin lider konumda olabilmesi için gelecek vaat eden ekonomik sektörleri bilme ihtiyacıydı.” Bunun için çevresel durumu, oyuncuları ve pazarları bilmemiz gerekiyor. Ayrıca Hükümete tavsiyelerde bulunmak ve onun uzay sektöründeki eylemlerinin ve yatırımlarının etkisini anlamak için ekosistemimiz hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyacımız var.”
Gerçekten de, Fransız Hükümeti’nin son yıllarda uzay sektörünü geliştirmek için harcadığı bütçe önemli ve giderek artıyor. Eylül 2022’de Paris’te düzenlenen Uluslararası Astronomi Kongresi’nde (IAC), Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Hükümetin önümüzdeki 3 yıl içinde uzay sektörüne 9 milyar Euro yatırım yapma niyetini duyurdu; bu, hem Fransa hem de Avrupa için müthiş bir hedef.
Yarının zorluklarını karşılamak
Fransa’nın uzay konusundaki iddiaları, yarının birçok sorununun üstesinden gelmek için gereklidir: mini fırlatıcılar, uydu takımları, kuantum iletişimi, yörünge içi hizmetler, uzay gözetimi ve uzay araştırmaları (Fransa, Artemis anlaşmalarının imzacılarından biridir).
“Fransa’nın hedefi, önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak tüm önemli teknolojik zorluklarda yer almak, bu alanların bazılarında halihazırda dünya lideri olan Fransa’nın mevcut deneyim, beceri, teknik bilgi ve endüstriyel ve akademik kaynaklarından yararlanmaktır. Aynı zamanda yeni katılımcıları da aramıza katmak,” diye belirtiyor CNES Strateji Direktörü Jean-Marc Astorg. Avrupa Birliği’nin güvenli telekomünikasyon uydularından oluşan egemen bir uydu takımı geliştirmeye başladığı bir dönemde, Fransa, zengin deneyimi ve sağlam teknik uzmanlığıyla, Avrupa’nın uzay hedeflerini desteklemede her zamankinden daha önemli bir role sahiptir. Kısmen CNES tarafından oluşturulan Uzay Ekonomisi Gözlemevi sayesinde uzay ekosistemine ilişkin bilgisi, mevcut pazar dinamiklerinin ve oyuncuların büyümelerini destekleme ihtiyaçlarının derinlemesine anlaşılmasını sağlıyor. Bunların hepsi Avrupalı karar vericiler için büyük uzay programlarının oluşturulması ve ilgili finansman konusunda değerli verilerdir.
Kaynak: OpenSpace, defencetrend