
Çin, Uydu (it dalaşı) Hava Muharebesi Kabiliyetini Gösterdi
Biz buna uzayda hava muharebesi diyoruz. Çin, yörüngede bir uydudan diğerine taktik, teknik ve manevra prosedürlerini deniyor geliştiriyor
Çin, ‘Uydu Hava Muharebesi’ Kabiliyetini Gösterdi – Space Force Generali
ABD Uzay Kuvvetleri’nden üst düzey bir general, ticari sistemler kategorisinde olan bazı Çin’e ait uyduların Alçak Dünya Yörüngesi’nde “hava muharebesi” (dog fighting) manevralarını prova ettiklerinin gözlemlendiğini söyledi. Bu gelişme, Çin’in uzayda taktik ve teknolojik ilerlemelerinin en son göstergesi olarak değerlendiriliyor.
DefenseNews kaynaklı habere göre Uzay Operasyonları Başkan Yardımcısı Korgeneral Michael Guetlein, Washington’da düzenlenen McAleese Savunma Programları Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Ticari varlıklarımız sayesinde, uzayda birbirine senkronize şekilde hareket eden ve birbirleriyle manevralar gerçekleştiren beş farklı nesneyi gözlemledik,” dedi. “Biz buna uzayda hava muharebesi diyoruz. Çin, yörüngede bir uydudan diğerine taktik, teknik ve manevra prosedürlerini deniyor geliştiriyor.”
Denemeye Katılan Uydular
ABD Uzay Kuvvetleri sözcüsü, bu tatbikatın 2024 yılında gerçekleştiğini ve Shiyan-24C deneysel uydularıyla birlikte iki diğer Çinli deneysel uydu olan Shijian-605 A ve B’nin yer aldığını belirtti. Shijian-6 sistemlerinin sinyal istihbaratı misyonu yürüttüğü düşünülüyor.
Tatbikat, Çin’in yörüngede karmaşık manevralar gerçekleştirme yeteneğini sergileyerek, randevu ve yakınlık operasyonları (Rendezvous and Proximity Operations RPO) konusundaki kabiliyetlerini ortaya koydu. Bu tür manevralar, yalnızca diğer nesnelerin çevresinde hareket etmeyi değil, aynı zamanda onları incelemeyi de içeriyor.
Çin, Uzay çalışmaları konusunda A.B.D. ile rekabette atbaşı olarak gidiyor. Uzay angajmanları gittikçe daha çok gündemimize giriyor.
ABD’nin Artan Endişeleri
Guetlein, Çin’in bu uydu hava muharebesi tatbikatını, ABD’nin “yakın eş seviyedeki rakipleri” tarafından gerçekleştirilen diğer tehdit edici faaliyetler arasında gösterdi. Bu tehditlere örnek olarak, Rusya’nın 2019’da gerçekleştirdiği “matruşka bebek” yeteneğini sergileyen manevralarını gösterdi. Rusya, bir uydudan daha küçük bir uzay aracını serbest bırakmış ve bu araç, bir ABD uydusunun yakınında takip hareketleri gerçekleştirmişti.
Bu tür eylemler, ABD ordusunun rakipleriyle arasındaki uzay teknolojisi farkının giderek daraldığını gösteriyor. Uzay Kuvvetleri liderleri, bu konudaki endişelerini yıllardır dile getiriyor.
“Bu yetenek farkı eskiden çok büyüktü,” diyen Guetlein, “Uzaya bakış açımızı değiştirmezsek, bu fark tersine dönebilir ve bizim aleyhimize olabilir,” uyarısında bulundu.
Pentagon kaynaklarının paylaştığı bilgilere göre Çin son dönemde Hint Okyanusu üzerinde uzaydan gerçekleştirdiği istihbarat faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Pekin, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Güneydoğu Asya ve Hindistan üzerindeki istihbarat faaliyetlerinin büyük bir kısmı uzaydaki ajan uyduları sayesinde gerçekleşiyor
Uzay Kuvvetleri’nin Stratejisi
Guetlein’in açıklamaları, ABD Uzay Kuvvetleri’nin “üstünlük” kurmaya yönelik artan çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Uzay Kuvvetleri, yalnızca uydularını düşman saldırılarından korumakla kalmayıp, aynı zamanda kendi saldırı yeteneklerini geliştirmeye odaklanıyor.
“ABD Uzay Kuvvetleri’nin amacı, müşterek kuvvet için uzay üstünlüğünü garanti etmektir – yalnızca uzayın kendisi için değil. Uzay operasyonları, tıpkı diğer savaş alanlarında olduğu gibi, müşterek kuvvetlerin savaş yeteneğini korumasını ve bu kabiliyetlere güvenmesini sağlar,” diye ekledi.
Pekin’in en büyük data ve görüntü toplama kapasitesine sahip ‘Ludi-Tance 4’ uydusunu ABD’nin dünya yörüngesindeki en güçlü istihbarat sistemlerinden birisine sahip olan ve ‘NROL-70’ uydusu bir gölge gibi takip ediyor.