Askeri alanda yapay zeka rekabeti artık masada ve aramızda
Yıllar önce Amerikan silahlı kuvvetleri Çin'in geliştirmekte olduğu uçağı geride bırakacak, yapay zeka destekli, altıncı nesil bir savaş uçağı üretmeye başladı
ABD Donanmasından Emekli Amiral Gary Roughead tarafından kaleme alınan yazıda yapay zeka konusu değerlendirilerek okuyucuları ile paylaşıldı.
Defencenews de ki açıklaması özetle şu şekilde; Geleceğin askeri kabiliyetlerinin tartışıldığı bu günlerde, yapay zeka ve bunun savaşın doğasını nasıl değiştireceği ilk sıraya yerleşiyor. Ancak Pentagon ve hizmetler (kuvvetler) içinde var olan yapay zeka tutkusu, mevcut bütçe gerçekleriyle uyuşmuyor.
Ve daha fazla para Savunma Bakanlığı’nın her eksikliğine çözüm olmasa da, ordu mevcut bütçeyle satın alınan şeyler kadardır.
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı ve eski Genelkurmay Başkanı olarak, Çin de dahil olmak üzere Asya’daki hükümet dışı diyaloglara katılmaya devam eden biri olarak, Çin’in etkileyici askeri büyümesini takip ettim.
Çin gemileri, uçakları ve teknolojisi bizimkiler kadar iyi değil, ancak daha fazlasını satın alıyorlar ve hızla daha iyi hale geliyorlar. Diyalog gündemleri ve tartışmalar da, AI‘nın akılda tutulduğu dönüşümsel teknolojileri içerecek şekilde gelişti. Şüphesiz, AI modernizasyon savaşına daha da derinlemesine girerken, Pekin bu alanda bizden daha fazla satın alma yapıyor ve yeteneklerini ikiye katlıyor.
"Savunma Bakanlığı, AI Görev Gücünün Kurulduğunu Duyurdu"
Yıllar önce Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri, Çin’in geliştirmekte olduğu uçağı geride bırakacak, yapay zeka destekli, altıncı nesil bir savaş uçağı üretmeye başlamıştı.
Bu proje daha sonra iki ayrı yaklaşıma bölündü: Donanma için F/A-XX ve Hava Kuvvetleri için Yeni Nesil Hava Hakimiyet Sistemi (Next Generation Air Dominance System, NGAD). Biri karadan, diğeri denizden fırlatılsa da aynı hedefe sahipler: Havada küresel olarak hakimiyetlerini sürdürmek ve Amerika Birleşik Devletleri’nin gerçek AI destekli hava savaşını gerçekleştiren ilk ülke olmasına yardımcı olmak. Bunu yapmanın tek yolu bu iki yeni AI destekli savaş sistemini üretebilmektir..
Ancak Kongre’nin geçen yıl geçirdiği Mali Sorumluluk Yasası ABD askeri bütçesini baltaladı. Donanma ve Hava Kuvvetleri şimdi sıkışmış durumda. Donanma Mart ayında F/A-XX sistemi için tam 1 milyar dolarlık fon sağlamayı erteledi. Hava Kuvvetlerini de yakında NGAD hakkında “zor kararlar” alması gerekebileceği konusunda uyardı; bunların arasında tüm programı sonlandırmak da var.
Bu olmamalı. Çin, askeri olarak ABD’ye yaklaşıyor. Yeni savaş uçağı sistemi 2035’e kadar hazır olacak. ABD bu konuda tam olarak liderliğini koruyamaz ise, hava hakimiyetimiz tehlikeye girecek.
Yapay zeka yarışı başladı ve savaşın geleceğini şekillendiriyor. Küresel askeri yapay zeka pazarı bugün yaklaşık 9 milyar dolar ve 2032’ye kadar 25 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Çin ve çevresindeki kötü niyetli ülkeler Çin’in yapay zeka konusunda baskın oyuncu olmasını istiyor. Amerika’nın F/A-XX ve NGAD gibi yapay zeka kabiliyeti içeren projeler kapsamında devam eden savaş modernizasyon girişimleri gecikir veya beklemeye alınır ise Çin için baskın oyuncu olma arzusu gerçek olabilir.
Dönüşüm programlarımızı yeniden fazlandırdığımızda veya ertelediğimizde, kararlılık beyanları bir çok dinleyici için içi boş ifadeler olarak algılanıyor. Ertelenen sonuçlarımız ve gerçekten konunun aciliyetinin vurgulanmasında ki eksikliğimiz, Çin’in askeri modernizasyon çabasını tamamlayacağı yıl olarak 2035’i belirleyen Pekin’i memnun ediyor. Pentagon, özellikle Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri, bu kritik sistemleri daha hızlı teslim alabilmek için bütçelerini doğru bir şekilde yönetmelidirler ve tanımlamalıdırlar. Kongre, ortak savunmayı sağlarken, bu kritik programları askeri yapay zeka yarışını kazanmak için gereken fonla desteklemelidir, çünkü savaşta ikincilik yoktur.
Birçok bakımdan Çin zaten önde. Pekin’in sivil-askeri füzyon yaklaşımı canlı ve iyi durumda. Çin’i küresel üretim ağırlık merkezi haline getiren altyapı, teknikler ve süreçler aynı zamanda hızlı askeri teslimat ve iyileştirmeyle de besleniyor.
Bu durum denizcilik alanında da görülmektedir. 2015 ile 2020 yılları arasında Çin’in donanması, yani Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (People’s Liberation Army Navy, PLAN), Amerika’nın Donanması’nın boyutunu geride bıraktı ve fark giderek açılmaya devam ediyor.
Deniz İstihbarat Ofisi, Çin’in gemi inşa kapasitesinin, önemli ölçüde daha büyük askeri ve ticari gemi inşa endüstrisi nedeniyle ABD’ninkinden çok daha fazla olduğunu değerlendirdi. Pentagon’un Çin güç raporuna göre , PLAN geçen yıl envanterini 30 gemi büyütürken, ABD envanterine sadece iki gemi ekleyebildi. 2025’te denizaltı alımlarımızı azalttığımız ve istenmeyen bazı gecikmeler diğer gemi inşa programlarımızı etkilediği için bu eğilimin gelecek yıllarda da devam etmesi muhtemel.
ABD Hava Kuvvetleri’nin durumu da pek iyi değil. Mart ayında Senato Silahlı Hizmetler Komitesi önünde ifade veren Donanma Amirali John Aquilino, o zamanlar ABD Hint-Pasifik Komutanlığı’nın başkanıydı ve “dünyanın en büyük Donanması yakında dünyanın en büyük Hava Kuvvetleri olacak” ve “bu güvenlik sorununun boyutu kapsamı ve ölçeği hafife alınamaz” değerlendirmesinde bulundu.
Amiral Haklı. Çin yılda 100 J-20 savaş uçağı üretirken, Amerika Birleşik Devletleri yaklaşık 135 F-35 üretiyor ve bunların yalnızca 60 ila 70’i Hava Kuvvetlerimize yönelik. Gemi yapımında olduğu gibi, bu ikincilik için yeter bir gösterge.
Sayıların ötesinde, bu aynı zamanda işler, beceriler ve bu olağanüstü makinelere ve bunların arkasındaki teknolojiye katkıda bulunan sayısız şirketlerle de ilgilidir. Amerikan endüstrisini ayakta tutamaz isek onu kaybedeceğiz.
Gary Roughead, 2007-2011 yılları arasında 29. Deniz Harekat Komutanı olarak görev yapan eski bir ABD Donanması subayıdır. Daha önce 17 Mayıs-29 Eylül 2007 tarihleri arasında ABD Filo Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapmıştı.