ABD ve Endonezya Süper Garuda Kalkanı tatbikatını icra etti.
Pasifikte ABD müttefikleri ile birlikte operasyon yeteneğini arttırmak için tatbikatlar yapıyor.
ABD ve Endonezya silahlı kuvvetleri diğer müttefik ve ortakları ile birlikte , eylül ayının başlarında tamamlanan Süper Garuda Kalkanı’nın bir parçası olarak ilk kez Güney Sumatra’ya karmaşık bir hava harekatı görevini koordine etti.
Alaska ‘ da konuşlu 11 inci Hava İndirme Tümeni’ne bağlı bir tabur, çoğunluğu Cava’da olmak üzere Endonezya’nın her yerinde gerçekleşen çeşitli operasyonların yanı sıra hava indirme operasyonunu da yürüttü.
Pasifikte NATO gibi bir yapılanma olmadığı için ABD bölge ülkelerinden Japonya, Filipinler, Avustralya, Endonezya, Güney Kore ve Tayland ile müttefiklik ilişkilerini ve ortak operasyon kabiliyetlerini geliştirmek istiyor.
Bu tatbikata Japonya kuvvetleri de katılım sağladılar. Japonya ve Endonezya birlikte taarruz planladılar. Bölgede ABD harekat yeteneğini geliştiriyor.
Çok uluslu ve çok unsurlu tatbikat, ABD ve Endonezya hariç olmak üzere diğer sekiz tam katılımcı ülkeyle büyük ölçüde genişledi – Avustralya, Kanada, Fransa, Japonya, Singapur, Güney Kore, Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda katılım ve katkı sağladılar. Diğer on iki ülke de tatbikata gözlemci personel göndererek dolaylı katılım sağladılar.
2015’te 200 Endonezyalı asker ve sadece 300 ABD askeri katılmıştı. Garuda Shield’ın şu anda Amerikan müşterek kuvvet yapısından 2.500’den fazla ABD’li katılımcı askeri var. Katılım sağlayan ülkeler ile bu miktar neredeyse iki katına çıktı.
Tatbikat ufuk ötesi iletişim yetenekleri, ağ merkezli mimarinin oluşturulması ve müşterek ve birleşik komuta kontrol usullerinin denenerek geliştirilmesine katkı sağladığı açıklamalardan anlaşılmaktadır.
Ayrıca c 130 ve CH 47 helikopterleri le de lojistik unsurların adalar arasında birlikte çalışabilirliği denenmiş oldu.
Tatbikatta ortak hedefleme yetenekleri ve usulleri denenmiş geliştirilirken birlikte çalışabilirlik oranının da test edilmesi sağlandı.
Bölgede daha önce icra edilen Defender Pacific tatbikatının adı “Pacific Pathways” olarak değiştirilerek Bölgedeki ABD müttefikleri ve ortakları ile arasında yollar ve açılımlar yaratmak olduğu vurgulanmış oldu. Süper Garuda kalkanı tatbikatına bu açıdan bakarsak ne kadar değerli olduğunu da kolayca anlayabiliriz.
Görüldüğü gibi ABD gelecekte Çin’e karşı kullanılmak üzere pasifikte müttefikleri ile ortak operasyon yeteneklerini hızla geliştirmek için yoğun çaba sarf ediyor.
Bu kapsamda tatbikatlar vaz geçilmez uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor.
Kaynak; defensenews “savunmada yeni trend defencetrend”