Eğitim ve Tatbikat

ABD Uzay Kuvvetleri Eğitim-Test yeteneklerini geliştiriyor

Müşterek Simülasyon Ortamı (Joint Simulation Environment - JSE) olarak bilinen program kapsamında Uzay Kuvvetleri’nin de yer almasını amaçlıyor.

Uzay Kuvvetleri, Gelişmiş Eğitim ve Test Ortamı Oluşturmayı Hedefliyor

F-35 Simülasyonlarından Uzay Alanına

Son bir yıldır, Uzay Kuvvetleri (Space Force), F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter) için gelişmiş ve gerçekçi bir eğitim ve test ortamı geliştirerek hizmete veren Hava Kuvvetleri (Air Force) ve Deniz Kuvvetleri (Navy) ile yakın iş birliği içinde çalışıyor. Amaç, benzer bir yeteneği uzay alanına taşımak.

Uzay Sistemleri Komutanlığı’nda (Space Systems Command) Operasyonel Test ve Eğitim Altyapısı Program ( Operational Test and Training Infrastructure at Space Systems Command) Yöneticisi olan Albay Corey Klopstein, ekibinin geçen yıl Hava Kuvvetleri tarafından işletilen Gelişmiş Eğitim Kabiliyetleri Bölümü ile görüşmelere başladığını belirtti. Bu girişim, Müşterek Simülasyon Ortamı (Joint Simulation Environment – JSE) olarak bilinen bir programı yürütmekte olup gelecekte bu programın kapsamında Uzay Kuvvetleri’nin de yer almasını amaçlıyor. Uzay Kuvvetleri, JSE kullanıcı grubuna katıldı ve şimdide bu programa uzay yeteneklerini entegre etmenin yollarını araştırıyor.

Uzay Kuvvetleri’nin Eğitimdeki Yeni Vizyonu

Albay Klopstein, 5 Mart’ta Aurora, Colorado’daki Hava Harp Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, bu girişimin önemine vurgu yaptı:

“Uzay Kuvvetleri, müşterek bir savaşa (joint warfighter) uzay etkilerini de entegre ederek katılım sağlamalıdır. Böylece, tatbikatlarında ve eğitimlerinde ne kadar etkili olduklarını doğrulayabilirler. Ayrıca, Uzay Kuvvetleri’nin kendi sistem performansını, beklenen tehdit ortamında test edebilmesi için yüksek doğruluklu bir test ve doğrulama ortamına ihtiyacı var.”

JSE genellikle F-35 programı ile ilişkilendirilse de, Hava ve Deniz Kuvvetleri bu ortamı, gelişmiş savaş uçağı için üst düzey de bir test yeteneği olarak geliştirdi. Halihazırda tek bir JSE sistemi Maryland’deki Patuxent River Deniz Hava departmanında bulunuyor. Ancak program, Nevada’daki Nellis Hava Üssü’nde ikinci bir JSE sistemini devreye almak üzere. Gelecekte bu kabiliyetin tüm F-35 üslerinde yaygınlaştırılarak uygulanması planlanıyor.

Uzay Simülasyonları ile Entegre Savaş Eğitimi

ABD ve müttefik kuvvetlerinin savaş eğitimi ortamlarını geliştirmek amacıyla, Uzay Kuvvetleri bu simülasyonlara uzay tabanlı yeteneklerini ve senaryolarını da entegre ediyor. Bu süreç, elektronik harp, navigasyon ve iletişim gibi uzay destekli savaş unsurlarını içeriyor.

Klopstein, bu çalışmaların devam ettiğini belirterek, Uzay Kuvvetleri’nin JSE için standartlar ve teknik gereksinimler geliştirmeye finansman sağladığını söyledi.

Uzun vadede, Uzay Kuvvetleri kendi gelişmiş simülasyon yeteneğini oluşturmayı planlıyor. Mevcut eğitim sistemleri büyük ölçüde bağımsız çalışıyor ve farklı görevlerdeki personelin ortak eğitim almasını zorlaştırıyor. Bu durumu değiştirmek için, Uzay Kuvvetleri dağıtılmış (cross-mission) ve üst düzey eğitim sistemleri geliştiriyor.

Bu kapsamda, Uzay Kuvvetleri büyük ölçekli taktik eğitim tatbikatlarında Swarm adı verilen bir sistemi kullanarak Space Flag gibi etkinliklerde testler gerçekleştiriyor.
Gemilerini suda veya uçaklarını uçuşta test edebilen diğer hizmetlerin aksine, Uzay Kuvvetleri sistemlerinin çoğunu uzay ortamında doğrulayamaz, bu da kara tabanlı test altyapısının kalitesini daha da önemli hale getirir.

Uzay Kuvvetleri deişen uzay harekat ortamını simüle eden çözümler arıyor

Klopstein, uzayın giderek daha sıkışık hale gelmesi ve düşmanların ABD sistemlerine yönelik tehditlerinin artmasıyla birlikte, uzay kuvvetlerinin değişen uzay ortamını hesaba katan gelişmiş bir simülasyon yeteneğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

“Sistemlerimizin geçmişte dikkate almak zorunda kalmadığı bir tehdit ortamında bu gün için hayatta kalabileceğinden emin olmalıyız,” dedi. “Sistemlerimizin bu tehdit ortamında performans gösterebileceğine dair güven düzeyini gösteren yani sistemlerimizi temsil eden nicel verileri toplamak, bundan sonra yapmamız gereken işimiz dir.”
Uzay kuvvetleri için bir JSE’nin nasıl olabileceğine henüz karar verilmedi ve bu konuda belirli bir zaman çizelgesi duyurulmadı, ancak Klopstein hizmetin Hava Kuvvetleri’nin program üzerindeki çalışmalarından tecrübelerinden ders çıkarmak ve bu dersleri gelecekteki sisteme taşımak istediklerini sözlerine ekledi.

“Yapılan bu çalışmalardan yararlanmak ve potansiyel olarak ihtiyaç duyduğumuz Uzay Kuvvetleri sentetik ve yüksek doğruluklu eğitim ortamını oluşturmak için Hava Kuvvetleri ile prototip oluşturmayı ve ortaklık kurmayı hedefliyoruz.” diyerek gelecek öngörüsünü dile getirdi

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.