Drone Teknolojisi

Orion İHA ve Kh-BPLA Füzeleri: Rusya’nın Savaş Stratejisi

Rusya'nın Orion İHA'sı ve Kh-BPLA anti-tank füzelerinin kombinasyonu, Rus ordusunun savaş alanı stratejisine dair önemli ipuçları sunuyor.

Orion SİHA ve Kh-BPLA Füzeleri: Rusya’nın Savaş Alanındaki Stratejisi

21 Ekim’de düşürülen Rus yapımı Orion Silahlı insansız hava aracı (SİHA) ingilizce olarak Orion unmanned combat aerial vehicle UCAV ifade edilen bu sistem hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Orion, dört adet Kh-BPLA anti-tank füzesi ile donatılmıştı. Bu füzeler, Rusya’nın savaş alanındaki hedef imha stratejilerine dair önemli bilgiler sunuyor.

Orion İHA: Güçlü ve Nadiren Kullanılan Bir Taşıyıcı Platform

Orion, Rus ordusunun Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı saldırısı başladığında yalnızca üç adetten oluşan bir filoya sahipti. Ancak, bu sayı zamanla arttı. 2024 Haziran ayına kadar en az beş Orion İHA’nın düşürüldüğü biliniyor, bu da Rusya’nın bu İHA’ların üretimini artırdığını gösteriyor. Ancak yine de Orion, Rusya’nın diğer İHA’larına kıyasla nadir bir savaş aracı olarak kabul ediliyor.

Düşen Rus Orion UCAV'da Bulunan Kh-BPLA Füzeleri
Düşen Rus Orion UCAV’da Bulunan Kh-BPLA Füzeleri

Füze taşıma kapasitesi ve teknik özellikleri, Orion’u tehlikeli bir İHA haline getiriyor. Gövde uzunluğu 8 metre ve kanat açıklığı 16 metre olan bu büyük insansız hava aracı, 250 kilometrelik bir harekât yarıçapında çalışabiliyor ve 180 kilograma kadar yük taşıyabiliyor. Azami kalkış ağırlığı 1.000 kilogram ve saatte 120 ila 200 kilometre hızla seyir yapabiliyor.

Kh-BPLA Füzeleri: Yüksek Hassasiyetli Hedef İmha

Kh-BPLA, esasen Kornet tanksavar füzesinin havadan kullanılabilen bir versiyonu olarak tasarlandı. Bu füze, Orion, Forpost, Altius ve prototip aşamasında olan S-70 Okhotnik gibi İHA’larda kullanılmak üzere geliştirildi. Füze, yarı aktif güdüm modunda çalışıyor ve 2 ila 8 kilometre arasında etkili bir menzile sahip.

Orion İHA’nın Düşürülmesi ve Hedef İmha Mücadelesi

21 Ekim’de düşürülen Orion, Strela-10 hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildi. Strela-10’un maksimum menzili 5 kilometre olduğundan, Ukrayna hava savunma ekibinin Orion ile mesafeyi eşit şartlarda kapatıp başarılı bir angajman gerçekleştirdiği anlaşılıyor.

Düşürülen Orion UCAV'da Kh-BPLA tanksavar güdümlü füzelerinden atılan fırlatıcılar, 21 Ekim 2024
Düşürülen Orion UCAV’a ait Kh-BPLA tanksavar güdümlü füzelerinin kullanılmış fırlatıcıları, 21 Ekim 2024 ( Ukrayna Hava Saldırı Kuvvetleri Komutanlığı)

Orion İHA’ları, Rusya’nın Kursk Bölgesi’nde artan bir sıklıkla kullanılıyor. Özellikle Ukrayna güçlerinin Ağustos 2024’te başlattığı operasyon sonrasında, Rus kaynakları bu İHA’ların Ukrayna tanklarını hedef aldığına dair videolar yayımladı. Bölgede 31 Ağustos ve 20 Ekim tarihlerinde de iki Orion İHA düşürüldü.

Orijinal durumda bir Rus Orion UCAV

Bu artan faaliyetler, Rus komutanlığının çok rollü İHA kullanımından hala vazgeçmediğini gösteriyor. Yoğun hava savunması ve elektronik harp ortamında bile Orion gibi araçlar deneniyor. Kursk Bölgesi, bu tür silahların kullanımına yönelik taktiklerin geliştirilmesi için bir test alanı olabilir. Aynı zamanda, Rus ordusunun bu alanda ciddi personel açığı bulunduğundan, operatörlerin deneyim kazanması açısından daha güvenli bir bölge sunuyor.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.