Yapay Zeka Teknolojisi

Lockheed, AI ile ModSTAR Dijital Parça Kataloğunu Tanıttı

Lockheed Martin, yeni ModSTAR dijital parça kataloğu ile AI destekli tasarım ve test süreçlerini hızlandırarak geliştirme sürelerini kısaltmayı hedefliyor.

Lockheed Martin, Dijital Mühendisler İçin Yapay Zeka Destekli Parça Kataloğu ModSTAR’ı Tanıttı

AUSA 2024 – Dünyanın en büyük savunma sanayii yüklenicisi Lockheed Martin, geniş dijital mühendislik veri tabanını kullanarak, tasarımcıların faydalanabileceği kapsamlı bir “donanım kataloğu” oluşturuyor. Şirketin yeni başlattığı bu girişim, test edilmiş ve onaylanmış bileşenlerin dijital modellerini içeriyor ve bu sayede mühendisler, fiziksel bir prototip üretmeden önce tasarımlarını sanal olarak test edebilecekler.

ModSTAR ve ARISE Entegrasyonu

Lockheed Martin’in yeni girişimi ModSTAR, geçen yıl duyurulan ARISE simülasyon araç setine entegre edilecek. Şirket, bu birleşimin mühendislerine, tasarımlarını inşa etmeye başlamadan önce detaylı testler yapma olanağı tanıyacağını belirtiyor. Bu süreç, geliştirme sürelerini aylar hatta yıllar kısaltmayı hedefliyor.

Lockheed Martin’in Füze ve Ateş Kontrol bölümü başkanı Tim Cahill, basın toplantısında “ModSTAR’ı her şey için kullanıyoruz” diyerek, daha az tasarım döngüsü, daha güvenilir test programları ve anahtar bileşenleri hızlıca değiştirme imkânı sunan açık sistem mimarilerini öne çıkardıklarını ifade etti.

Hızlı Teslimatlar ve Maliyet Azaltımı

ModSTAR, daha önce de ABD ordusunun PrSM (Hassas Vuruş Füzesi) ve ARRW (Havadan Fırlatılan Hızlı Tepki Silahı) gibi yüksek profilli projelerde kısmen kullanılmıştı. Cahill, PrSM programında ModSTAR sayesinde geliştirme süresinin önemli ölçüde kısaltıldığını belirtti. Aynı şekilde, ARRW programında karşılaşılan sorunların da ModSTAR olmadan çok daha büyük olabileceğine dikkat çekti.

ModSTAR’ın temel amacı, Lockheed Martin’in yıllardır biriktirdiği mühendislik deneyimlerini yapay zeka (AI) ile harmanlayarak geliştirmeyi hızlandırmak. Cahill, “Bu alanda yüz yıllık deneyimimiz var. Modern füze ve ateş kontrol sistemlerinde onlarca yıllık tecrübeye sahibiz ve tüm bu veriler elimizde mevcut,” dedi. Şirketin mühendisleri, bileşenlerin her biri için dijital modeller oluşturup, bu modelleri detaylı simülasyonlarla test edebiliyor. Bu sayede mühendisler, sanal ortamlarda “dijital ikizler” oluşturuyor ve bu ikizleri zorlayıcı ortam koşullarında test edebiliyor.

Yapay Zeka Destekli Simülasyonlar

Cahill’in en çok heyecanlandığı nokta, yapay zekanın bu simülasyonlar sırasında üretilen verileri analiz etme yeteneği. İnsan mühendislerinin gözden kaçırabileceği sorunları tespit etmek için AI teknolojisi kullanılabiliyor ve bu teknoloji, insan gözünün algılayamayacağı kadar ince ayrıntıları süper insan doğruluğuyla yakalayabiliyor.

“Güç, depolama ve yazılım sistemlerinin karmaşıklığı üstel bir şekilde artıyor,” diyen Cahill, üç-beş yıl önce mümkün olmayan şeylerin bugün yapılabilir hale geldiğini belirtti. AI’nin zamanla daha da akıllanacağını ve daha iyi tahminler yapabileceğini vurguladı.

ModSTAR’ın geniş, test edilmiş ve sertifikalı parçalardan oluşan dijital kataloğu, bu gelişmiş AI teknolojisinin temelini oluşturuyor. Cahill, “Yeni bir şey inşa etmek istediğinizde, zaten onaylanmış parçaları alıp farklı kombinasyonlarla hızlıca birleştirip test edebiliyoruz” dedi. Bu, geliştirme süreçlerini hızlandırırken, maliyetleri de düşürüyor.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.