Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Üstü Reklamı)
Global

Japonya Asya NATO’su Planını Desteklemiyor

Japonya’nın başbakanı, Asya NATO’su önerisi ile bölge güvenliğini artırmayı hedeflerken, ABD ve Hindistan bu öneriye sıcak bakmıyor.

Japon Bakanlar, Başbakan’ın “Asya NATO’su” Önerisini Desteklemiyor

TOKYO (Reuters) – Japonya’nın dışişleri ve savunma bakanları, Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Japonya’nın yeni başbakanının “Asya NATO’su” kurulmasına yönelik önerisini desteklemediklerini belirtti. ABD ve Hindistan’ın bu fikri reddetmesi üzerine, hükümetin bu konuda bir çalışma yürütmediği vurgulandı.

Japonya’nın başbakanı olmadan önce, iktidar partisi liderlik seçimlerini kazanması öncesinde Shigeru Ishiba, Asya’daki güvenliği güçlendireceğini savunarak bu öneriyi ortaya atmıştı.

Ancak Salı günü Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Hindistan’ın bu vizyonu paylaşmadığını belirterek öneriye şüpheyle yaklaştı. Geçen ay ise ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink, bu tür bir öneriyi tartışmak için henüz erken olduğunu ifade etti.

Japonya Asya NATO’su Planını Desteklemiyor: ABD ve Hindistan Ret Yanıtı Verdi

Japonya Dışişleri Bakanı Takeshi Iwaya, Tokyo’da düzenlediği basın toplantısında, “Bu, geleceğe yönelik bir fikir. Asya’da karşılıklı savunma yükümlülüklerini zorunlu kılacak bir mekanizmanın hemen kurulması zor,” dedi.

Iwaya, böyle bir çerçevenin herhangi bir ülkeye yönelik olmayacağını belirtti ve bunun Çin’i hedefleyip hedeflemediği sorulduğunda bu konuda net bir açıklama yapmadı.

Bu alana reklam verebilirsiniz (Satır içi makale reklamı #1)

Savunma Bakanı Gen Nakatani ise, Ishiba’nın talimatları arasında “Asya NATO’su” gibi bir mekanizmanın düşünülmesi yönünde bir öneri olmadığını açıkladı.

Geçen ay Hudson Enstitüsü’ne sunduğu bir raporda, Japonya’nın yeni lideri, ABD ve diğer dost ülkeleri “Asya NATO’su”na dahil etmenin, Çin’i Asya’da askeri güç kullanmaktan caydıracağını savundu.

Bu örgütün, Hindistan, ABD, Japonya ve Avustralya’nın yer aldığı QUAD grubu gibi ayrı grupları ve Washington, Tokyo ve Seul arasındaki üçlü güvenlik ortaklığını kapsayabileceğini öne sürdü.

Sosyal Medya Hesaplarımız:

Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Altı Reklamı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.