Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Üstü Reklamı)
Uzay Kuvvetleri

Alçak yörüngede uydu trafiği artıyor

Alçak yörüngede artan uydu sayısı ömürlerinin sonunda bu uydulara ne olacağı sorusunu hatıra getiriyor.

Alçak yörüngede trafik yoğunlaşacak

Uzay Geliştirme Ajansı ( Space Development Agency, SDA) alçak yörüngeye füzeleri takip etmek ve hedefleme yapmak amacıyla yüzlerce uydu fırlatarak yerleştirecek. Ekonomik ömrü yaklaşık beş yıl olacağı tahmin edilen bu araçların ekonomik ömürleri sona erdiğinde durumları ne olacak?

Uydular geri getirilebilir mi?

ABD standartlarına göre üretilen uydular derin uzayda emekliye ayrılabilirler. Bu araçlar, görevleri sona erdiğinde bulundukları yörüngeden ayrılmalarını sağlayacak bir ABD hükümet standartlarına uygun olarak üretilecekler. Bu durumda  kendi başlarına yörüngeden çıkmak üzere tasarlanmıştır. Seçenekler arasında uyduları, uzayda enkaz oluşturan bir çarpışmaya neden olma riskinin daha az olduğu belirlenmiş bertaraf yörüngelerine taşımak yer alıyor. Fakat SDA yedek bir plana da sahip olmak istiyor.

Ancak SDA, bu uyduların beklenenden daha erken arızalanması veya kendi başlarına yörüngeden çıkamaması durumunda bir yedek plan ile durumu güvence altına almak istemektedir.

Bu amaçla ticari uzay faaliyetleri için kurulan 6 firma ile buluşma gerçekleşti. Ticari olarak bu firmaların geri getirme veya bertaraf etme derin uzaya gönderme gibi  hizmetleri sağlayabilecekleri değerlendirilmektedir. Bu hizmeti sağlayan bir şirket henüz bulunmamaktadır.

Blue Origin, Impulse Space, Firefly Aerospace ve Northrop Grumman yan kuruluşu Space Logistics gibi şirketler, diğer görevlerin yanı sıra esasen bir uydu çekme hizmeti sağlayabilen yörünge transfer araçları geliştirmektedir.

Bu alana reklam verebilirsiniz (Satır içi makale reklamı #1)

ABD uzay şirketleri çalışmaya başladılar

SDA Arkisys, Impulse Space, Quantum Space, Sierra Space, SpaceWorks Enterprises and Starfish Space adlı firmları çağırdı. Defensenews de ki habere göre;

Firmalar, talep üzerine uydu yörüngeden çıkarma hizmetleri için teknik ticaret ve mühendislik gereksinimlerini göz önünde bulundurarak 90 günlük fizibilite değerlendirmeleri yürütecek. Bu işin sonunda 1.9  milyon dolar ödül olacak.

Quantum Space

Şirketlerin hepsi enkaz kaldırma için çözümler geliştiriyor. Örneğin, Maryland merkezli Quantum Space, diğer hizmetlerin yanı sıra bir uyduyu hareketsiz bir yörüngeye taşıyabilen Ranger adlı bir platform tasarlıyor.

Arkisys

Kaliforniya merkezli Arkisys, yörüngede uydular inşa etmek için uzay tabanlı bir iş platformu olarak öngördüğü ticari bir “liman” inşa ediyor. Şirket, limanın, hareketsiz uyduları yörüngeden çıkarmak veya elden çıkarmak için kullanılan yörünge transfer araçlarına ev sahipliği yapabileceğini söylüyor.

SDA çözüm önerilerini görmek istiyor

SDA’nın bu şirketlerin önerdiği iş modellerini daha iyi anlamak istediği açıklaması yapıldı. Bu yetenek sadece SDA için bir çekme hizmeti olarak hizmet vermekle kalmayacak, aynı zamanda kurumun uyduları için daha düşük maliyetli tasarımlara geçmesine ve uzay aracının ağırlığını artıran ve yer kaplayan belirli yedek sistemlere olan gereksinimi ortadan kaldırmasına olanak tanıyabilir.

 

Sosyal Medya Hesaplarımız:

Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Altı Reklamı)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.