Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Üstü Reklamı)
Global

İngiltere, uzun menzilli silah arayışında

İngiltere, Project Brakestop ile 500 km menzilli yeni silah sistemi için sanayiye başvuruyor.

İngiltere ‘Project Brakestop’ ile Yeni Uzun Menzilli Etkili Silah Arayışında

İngiltere Savunma Bakanlığı (MoD), 25 Eylül 2024 tarihinde yayınladığı bir bildiri ile yeni bir uzun menzilli silah sistemi için sanayiye yönelik gereksinimlerini açıkladı. Project Brakestop olarak adlandırılan bu girişim, mobil kara tabanlı bir platformdan fırlatılabilecek tek yönlü bir etkili silah (effector) sağlamayı amaçlıyor.

MoD’nin İhtiyaçları

Yeni etkili silahın 500 km’den daha uzun bir menzile ulaşması bekleniyor. Bu menzil, halihazırda İngiliz ordusunun envanterinde bulunan Anglo-Fransız yapımı Storm Shadow seyir füzesinin 250 km’lik menzilini, Amerikan yapımı Harpoon anti-gemi füzesinin 240 km’lik menzilini ve yerel hava savunma CAMM füzesinin 25 km’lik menzilini aşmakta. Proje gereksinimlerine göre silah sistemi, zorlu çevre koşullarına, gece ve gündüz kullanılabilirliğe sahip olmalı ve karmaşık elektromanyetik ortamlarda çalışabilecek dayanıklılıkta olmalı.

Silah ayrıca GNSS (küresel uydu konumlandırma sistemleri) erişiminin kısıtlandığı veya bozulduğu ortamlarda, elektronik savaş saldırılarına ve aldatma girişimlerine karşı dirençli olmalıdır. Silahın ağırlığı 200 ile 300 kg arasında olmalı ve 600 km/s hızda hareket edebilmelidir.

Bir balistik veya alçak seviyeli seyir rotası kullanabilecek olan bu sistem, önceden programlanmış bir güzergah izleyerek hedefe ulaşabilmelidir. Özellikle alçak irtifada seyir seçeneğinde, GNSS erişiminin olmadığı ortamlarda etkili bir şekilde navigasyon yapabilmeli ve hedefe son aşamada yüksek doğrulukla yönlenebilmelidir.

Egemenlik ve Bağımsızlık Önemli

İngiltere hükümeti, Ukrayna’dan alınan dersler doğrultusunda yeni silahın tasarımının dış hükümetlerin ticari ve kullanım sınırlamalarından bağımsız olmasına büyük önem vermektedir. Ukrayna, uzun menzilli silahların Rusya içindeki hedeflere karşı kullanılmasına onay verilmesi için ABD’den defalarca talepte bulundu, ancak bu tür talepler ABD’nin onayına tabi olduğundan sınırlı kaldı.

Bu alana reklam verebilirsiniz (Satır içi makale reklamı #1)

Bununla birlikte, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi Batılı müttefikler, Ukrayna’nın bu tür silahları Rusya topraklarında kullanmasına izin vermiştir. Ukrayna, İngiliz gereksinimlerine uygun, 600 km menzile kadar ulaşabilen bir yerli uzun menzilli silah sistemi geliştirmiştir. Bu yerli füze-dron hibriti “Palianytsia” olarak bilinir ve bu sistemin geliştirilmesine Litvanya, Eylül ayında 10 milyon Euro yatırım yaptığını açıklamıştır.

Proje Hedefleri

Project Brakestop kapsamında, MoD birim başına maliyetin 400.000 sterlini aşmamasını talep ediyor. İmalatın, operasyonel gereksinimlere uygun olarak ayda en az 20 birim üretilebilecek şekilde ölçeklendirilebilir olması da şart.

Sosyal Medya Hesaplarımız:

Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Altı Reklamı)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.