Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Üstü Reklamı)
Global

Danimarka, Skyranger 30 Taretleri ile Hava Savunmasını Güçlendiriyor

Danimarka, 2027-2028'de teslim edilmek üzere Skyranger 30 taretlerini sipariş etti. Bu sistemler, NATO standardındaki mobil hava savunma yeteneklerini artıracak.

Danimarka, tugaylarının mobil hava savunma sistemlerini güçlendirmek amacıyla Skyranger 30 taretlerini sipariş etti. Bu yeni siparişle birlikte, taretlerin seri üretim teslimatları 2027 ile 2028 yılları arasında yapılacak, ilk prototip ise 2026’nın sonlarına doğru Danimarka’ya ulaşacak. Bu taretler, henüz açıklanmayan bir 8×8 zırhlı araç tipine entegre edilecek ve mobil hava savunmasının modernize edilmiş bir formunu oluşturacak.

Danimarka, Tugaylarını Skyranger 30 Taretleriyle Güçlendiriyor

Büyük ihtimalle bu araç, General Dynamics European Land Systems tarafından üretilen ve Danimarka’nın 2018 ile 2020 yılları arasında 191 adedini teslim aldığı beşinci nesil Piranha V olacak. Danimarka, 2015 yılında bu platformu, 1960’ların başından itibaren envanterde bulunan M113 araçlarının yerine seçmişti.

Skyranger 30 taret siparişi, düşük üç haneli milyon Euro değerindedir. Ayrıca müşteri, düşük iki haneli milyon Euro değerinde mühimmat siparişi de vermiştir. Bu yatırım, Danimarka’nın hava savunma yeteneklerini önemli ölçüde güçlendirecek.

Skyranger’ın Danimarka Tugayında Kullanımı

Danimarka Savunma Bakanlığı Tedarik Ajansı başkanı Korgeneral Per Pugholm Olsen, bu sözleşmenin imzalanmasını, tugayın operasyonel kapasitesini tam anlamıyla güçlendirecek önemli bir adım olarak değerlendirdi. Danimarka’nın iki tugayı bulunmaktadır: Bunlardan ilki, NATO standartlarına uygun orta ölçekli bir tugaya dönüşüm sürecindeyken, ikincisi operasyonel olmayan bir tugaydır ve eğitim, keşif, tank ve hafif piyade birliklerinin geliştirilmesinden sorumludur.

2020 yılına gelindiğinde, Danimarka’nın bağımsız bir tugay formasyonunda yaklaşık 4.000 asker konuşlandıracağı öngörülüyordu. Skyranger taretleri, düşük irtifa hava tehditlerine karşı kısa menzilli hava savunması sağlayan, 30 milimetrelik 173 KCE döner namlulu top ve yüzeyden havaya füzelerle donatılmış bir sistemdir. Bu taretler, sabit ve döner kanatlı uçaklar, seyir füzeleri ve insansız hava sistemlerine (UAS) karşı etkin koruma sağlar.

Bu alana reklam verebilirsiniz (Satır içi makale reklamı #1)

Avrupa’da Skyranger Kullanımının Yaygınlaşması

Avusturya, Skyranger 30 sistemini ilk sipariş eden ülke olmuş ve bu sistemleri Pandur araçlarına entegre etmiştir. Diğer NATO ve AB üyesi ülkeler de benzer şekilde bu sistemi satın alma sürecine girmiştir veya süreci başlatmıştır. Danimarka gibi, Macaristan da Lynx zırhlı savaş araçları için Skyranger taretlerini tedarik etmiş ve bu sayede NATO taahhütlerine uygun olarak ağır piyade tugay kapasitesini artırmıştır.

Modern askeri talepleri karşılamak amacıyla, Rheinmetall, 2023 yılında MBDA ile işbirliği yaparak operatörlerin Skyranger 30 sisteminden Enforcer füzesini ateşleyebilmesini sağlayacak bir çözüm geliştirdiklerini açıklamıştır. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı‘nda mühimmatın hızlı tükenme oranı göz önüne alındığında, bu tür endüstriyel işbirlikleri, Avrupa ordularının gerektiğinde ellerindeki mühimmatı hızlıca kullanabilmeleri ve müttefik güçlerle birlikte çalışabilmeleri için önemlidir.

GlobalData verilerine göre, küresel uzaktan silah istasyonları ve taret sistemleri pazarının değeri 2024 yılında 10 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir. Bu pazarın önümüzdeki on yıl boyunca %5’lik bir bileşik yıllık büyüme oranı ile 2034 yılında 16.2 milyar dolara ulaşması ve toplamda 143.9 milyar dolarlık bir değer yaratması bekleniyor.

Sosyal Medya Hesaplarımız:

Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Altı Reklamı)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.