Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Üstü Reklamı)
Eğitim ve TatbikatGenelHava KuvvetleriKara KuvvetleriTeknoloji

Tayvan, Çin ve ABD arasında drone savaşlarına sahne olacak mı?

Çin ordusu drone sürüsü savunmasında yetersiz mi tatbikatlardaki hedeflerin %60 ını ıskaladi

ABD Tayvan savaşında İHA/Drone temelli Replicator uygulamasını devreye sokacağını duyururken, Çin Tayvan’ı İHA/Drone kullanarak abluka altına almayı planladığını duyurdu.

Çin, yalnızca drone’ların kullanıldığı bir ada ablukası düşünürken ABD, Tayvan’a yalnızca drone’ların kullanıldığı bir müdahale planlıyor.

ABD’nin Tayvan’a yönelik “Cehennem Manzarası” adlı insansız hava aracı savunma planını açıklamasının ardından, Çin Halk Kurtuluş Ordusu sadece insansız hava araçları kullanarak bir ada ablukasının simülasyonunu gerçekleştirdi.

PLA’nın 92116. biriminde mühendis olarak görev yapan Chen Huijie liderliğindeki proje ekibi, 5 Haziran’da Çin akademik dergisi Command Control & Simulation’da yayımlanan hakemli makalede, “Alan ablukası ve kontrolü, askeri operasyonlarda drone sürülerinin tipik uygulama senaryosudur” ifadelerini kullandı.

Chen’in ekibi, “Gerçek bir muharebe göreviyle bağlantılı olarak havadan insansız hava araçlarından oluşan kümeler için yürütülen taktik düzeyindeki simülasyon çalışmalarının” sonuçlarının askeri hassasiyet nedeniyle daha önce nadiren açıklandığını söyledi.

Makalede özetlenen muharebe görevinin amacı, Tayvan’ın arazisine benzer dar bir şekle sahip isimsiz bir adayı abluka altına almak ve kontrol etmekti. Senaryoda, ada çok sayıda hava savunma füzesi fırlatıcısıyla güçlendirilirken, düşman savaş gemileri ve denizaltılar çevredeki sularda dolaşıyordu.

Bu alana reklam verebilirsiniz (Satır içi makale reklamı #1)

Chen’in ekibi, “Adada ve bitişik sularda yaygın olarak dağılmış, oldukça gizli ve zamana duyarlı mobil tehditlerin varlığı göz önüne alındığında, keşif ve saldırılar için geleneksel insanlı kuvvetlerin kullanılması düşük maliyet etkinliği gerektiren çözümler için bir zorluk teşkil ediyor” diye yazdı.

“Aksine, insansız ekipmanlar harcanabilirlik, düşük maliyet ve asgari zayiat gibi avantajlar sunar. İnsansız kümelerin sistematik bir savaşa entegre edilmesinin keşif, tanımlama, karar alma ve saldırı döngülerini hızlandırması ve dolayısıyla genel muharebe etkinliğini artırması bekleniyor.”

Simülasyonda PLA dört tip insansız hava aracı kullandı. İyi dayanıklılık ve keşif ve saldırı yeteneklerine sahip büyük ve orta boy insansız hava araçları, anakara Çin askeri üslerinden fırlatıldı. Görevleri “her türlü hava koşulunda çalışmak, mobil tehditlere karşı anında tespit, tanımlama ve saldırılar gerçekleştirmek” idi.

Daha sonra PLA donanma gemileri, gizli hedeflerin yakın gözlemlerini yapmak için küçük kompozit kanatlı keşif İHA’larını ve düşman radarlarını ortadan kaldırmak için anti-radyasyon yetenekleri olan devriye İHA’larını konuşlandırdı.

Çok sayıda simüle edilmiş savaştan sonra Chen’in ekibi, daha fazla veya daha yüksek performanslı drone konuşlandırmanın mutlaka daha iyi sonuçlar vermediğini keşfetti. Bir savaş alanı içinde, drone oluşumlarının ölçeği ve çeşitliliği belirli bir eşiğe ulaştığında, adayı ve çevresindeki suları etkili bir şekilde kontrol edebilir, adanın silahlı kuvvetlerini bastırabilir ve dış yardımı engelleyebilirler.

Araştırmacılar, “Devriye gezen insansız hava araçlarının sayısının daha da artırılması muharebe kabiliyetini artıracaktır, ancak bu çok önemli bir değişime neden olmayacaktır” diye yazdı.

Chen, Liaoning eyaletinin Huludao kıyı kentindeki bir askeri üste insansız sistemlerin test edilmesi ve değerlendirilmesi ve operasyonel kullanımlarına öncülük ediyor. Bu araştırma Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi ve Tsinghua Üniversitesi tarafından desteklendi.

Araştırmacılar, “Simülasyon sonuçlarının analizi ve değerlendirilmesi, muharebe senaryolarının ve hatta muharebe yöntemlerinin eksikliklerini ortaya çıkarabilir, böylece muharebe konuları ve muharebe senaryolarının tasarımı daha da geliştirilebilir” dedi.

Ayrıca simülasyon sonuçlarının gerçek dünyada doğrulanması amaçlanıyor.

Chen, “Gerçek sahada muharip birlik denemelerinden uzak bir savaş stratejisi, eninde sonunda sadece boş laflardan ibaret olacaktır… hayal ürünü bir şey” diye yazdı.

Ancak Çin, yalnızca insansız hava araçlarına yönelik muharebe planlarını test ederken, ABD ordusu geçen Tayvan Boğazı’nda “Cehennem Manzarası” adı verilen bir stratejiyle, sürüler halinde insansız hava aracı kullanmaya yönelik kendi planını açıkladı.

Bu insansız hava araçlarının, PLA’nın Tayvan’a çıkarma yapma girişimini engellemek ve dolayısıyla ABD’nin can kaybını önlemek amacıyla kullanılması planlanıyor.

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı Başkanı Amiral Samuel Paparo, Washington Post gazetesine verdiği röportajda, “Tayvan Boğazı’nı insansız bir cehenneme çevirmek istiyorum” dedi.

ABD ordusunun insansız hava aracı savaş yöntemleri ve kabiliyetleri gizli kalmaya devam etse de Paparo, Hellscape planı kapsamında insansız hava araçlarının hem havada hem de suda “bir ay boyunca hayatlarını tamamen zorlaştıracağını, bunun da kendisine geri kalan her şey için zaman kazandıracağını” söyledi.

Paparo plan hakkında “İçinde ne olduğunu söyleyemem. Ama gerçek ve uygulanabilir” dedi.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Wu Qian, ABD’nin stratejisini “çılgınca ve insanlık dışı” olarak niteledi.

Geçtiğimiz hafta Pekin’de yaptığı konuşmada, “Başkalarının vatanını cehenneme çevirmeyi isteyenler, kendileri cehennemde yanmaya hazır olsunlar” dedi.

Çin, drone üretim teknolojisi ve kapasitesinde küresel bir liderdir. Bloomberg, Çin drone’larının ABD’deki tüketici pazarının %90’ını ve endüstriyel pazarın %70’ini oluşturduğunu bildiriyor.

Wall Street Journal’ın nisan ayındaki haberine göre, Çin’in insansız hava araçları, Ukrayna’daki çatışmalarda Amerikan insansız hava araçlarına kıyasla daha üstün performans gösterdi.

Ancak ABD ordusu, Hellscape planındaki binlerce insansız hava aracının PLA’yı caydırmak için yeterli olacağını söylüyor.

Paparo, “Benim görevim, 2027’ye ve sonrasına kadar ABD ordusunun ve müttefiklerinin galip gelebilmesini sağlamak” dedi.

Bu makale ilk olarak SCMP’de yayınlanmıştır  .

channelnewsasia

Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Altı Reklamı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.