Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Üstü Reklamı)
GenelKara KuvvetleriTeknoloji

Beyaz Saray hava savunma füzelerini sıkıntılı durumdaki Ukrayna’ya yönlendiriyor.

ABD, Ukrayna'nın kendini savunmasındaki en kritik silahlardan biri olan hava savunma füze sistemlerinin satışında Ukrayna'yı ön sıraya taşıdı.

ABD, Ukrayna’nın kendini savunmasındaki en kritik silahlardan biri olan hava savunma füze sistemlerinin satışında Ukrayna’yı ön sıraya taşıdı.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, brifingde ” Kısa vadede, diğer ülkeler için planlanan Patriot ve NASAM füzelerinin artık Ukrayna’ya gideceğini söyledi. Bu yeni durumu “zor ama gerekli” olarak nitelendirdi.

Kirby, “Bu nedenle, şu anda sırada bekleyen diğer ülkelere bu füzelerin teslimatı ertelenmek zorunda kalacak” dedi.

Beyaz Saray, Ukrayna’nın bu hava savunma silahlarını yaz sonuna kadar teslim almasını planlıyor. Kirby, sayının yüzlerce olacağını ve kararın Ukrayna’ya önümüzdeki 16 ay boyunca ihtiyaç duyduğu şeyi vermesi gerektiğini söyledi. Bu durumda, şu anda siparişte hava savunma füzeleri olan ülkeler, kendi füzelerinin teslim edilmeye başlaması için bir müddet bekleyebilir.

“Açıkçası, bu ülkeler sipariş ettikleri füzeleri almaya devam edecekler, Sadece teslimat biraz daha uzun sürecek.” dedi Kirby.

Gecikmelerden hangi ülkelerin etkileneceğine dair bilgi verilmezken, kararın Tayvan ve İsrail’i etkilemeyeceği kaydedildi.

Bu alana reklam verebilirsiniz (Satır içi makale reklamı #1)

Lockheed Martin, Camden, Arkansas’taki üretim hattında yılda 550 adet PAC-3 Füze Segmenti Geliştirme (MSE) füzesi üretmek için ABD Ordusu tarafından tam olarak finanse ediliyor ve bu sayıyı yılda 500’e ve üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Ordu henüz füze üretiminin artırılması için bir fon sağlamazken, Lockheed yılda 650 adet füze önleyici üretmek için şirket içinde yatırım yaptı.

Lockheed, 2023 yılında uluslararası müşterileriyle altı onay mektubu imzaladı.

Raytheon yapımı Patriot’a sahip 19 ülke var ve bu müşteri tabanı büyüyor. İsviçre Kasım 2022’de beş batarya ve 75 füze satın aldı ve Romanya ek ateş birimleri satın almayı planlıyor. Raytheon’a göre bu baharda en az iki Avrupa ülkesi Patriot satın alma planlarını duyurmaya yakın.

Slovakya yakın zamanda Patriot satın almakla ilgilendiğini açıklamış, Almanya ise Patriot filosunu büyütmeyi planladığını duyurmuştu.

Karar, Rusya ile tam ölçekli savaşın iki yıl önce başlamasından bu yana Amerika’nın Ukrayna’yı korumak için aldığı en sıra dışı önlemlerden biri. Pentagon liderleri aylardır hava savunma konusunun Kiev’i destekleyen ülkeler için gündemin en başında olduğunu söylüyor. Ve bunu kanıtlamak için son zamanlarda adımlar attılar.

Austin, her ay Ukrayna’ya desteği koordine etmek için bir araya gelen ülkelerin bir araya geldiği bir toplantının hemen ardından Brüksel’deki NATO karargahında konuştu. Zirveden hemen önce, birden fazla haber kaynağı ABD’nin Ukrayna’ya başka bir Patriot sistemi gönderdiğini bildirdi – ancak ne Austin ne de Genelkurmay Başkanı General CQ Brown haberi doğrulamadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomyr Zelenskyy, Haziran ayında ülkesinin dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olan yedi Patriot Sistemine ihtiyacı olduğunu söyledi . Almanya bu yılın başlarında Ukrayna’ya bir tane göndereceğini duyurdu. Hollanda da benzer şekilde bir sistem daha monte edip göndermeyi taahhüt etti.

Diğer ülkeler ise NASAMS gibi tamamen farklı hava savunma sistemleri taahüt ettiler.

Austin, Haziran ayındaki basın toplantısında diğer sistemleri sıralayarak “Sadece Patriotlar değil,” dedi. “Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu bir dizi yetenek var ve birbirini tamamlayacak platformlara önleyici füzelere ihtiyaçları var.”

Kısa tedarik

Önemlerine rağmen, hem mevcut hava savunma bataryaları hem de ateşledikleri füzeler yetersiz. ABD ve müttefikleri savaşın çoğunu mevcut olan ekstra silahları tedarik etmekle geçirdiler – özellikle Ukrayna şehirlerine ve kritik altyapılarına yönelik drone ve füze saldırılarıyla karşı karşıyayken. Bu karar, bu sistemler için tedarik zincirinin ne kadar sıkı olduğunu yansıtıyor. ABD var olan kapasiteyi genişletmek yerine yeniden sipariş verdi.

Karako, Nisan ayındaki ulusal güvenlik ek paketinde yer alan bu kapasiteyi genişletmek için ayrılan paranın (Ukrayna ve diğer ülkelere yönelik güvenlik yardımlarının büyük çaplı yenilenmesi için) henüz harcanmadığını söyledi. Pakette Ukrayna’ya yönelik askeri yardım için yaklaşık 48 milyar dolar olmasına rağmen, hava savunması için belirlenen miktarın belirtilmediğini söyledi.

Karako, “Bir anda fotokopi makinesi gibi Patriots’u ortaya atamazsınız” dedi.

Beyaz Saray, bu yeni durudan kaynaklanan değişiklerden hangi ülkelerin etkileneceğine dair bilgi vermezken, Karako muhtemel adayların Avrupa ve Ortadoğu olacağını söyledi.

Kirby, Washington’un gecikmeleri kısaltmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

Yine de, “Her ülkenin, ne sipariş ettiğine ve kendi kendini savunma ihtiyaçlarına bağlı olarak, yani buna bağlı olarak uygulanacak farklı koşullar olacak” dedi.

defencetrend

Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Altı Reklamı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.