Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Üstü Reklamı)
GenelHava KuvvetleriTeknolojiUzay Kuvvetleri

Rusya 2036’ya kadar yörüngede 2.600 uydu istiyor. Rusya bunu başarabilir mi?

Rusya 2036'ya kadar yörüngede 2.600 uydu istiyor.

Ülkenin, Amerikan yapımı Starlink ve İngiliz OneWeb takımyıldızlarının bir benzeri olan Sfera iletişim uydularını yörüngeye yerleştirmeyi amaçladığı dikkat çekici.

Rusya Uzay Ajansı Roscosmos Başkanı Yuri Borisov , Rusya’nın 2036 yılına kadar yörüngede yaklaşık 2.600 uyduya sahip olmayı hedeflediğini söyledi .

Ülkenin, Amerikan yapımı Starlink ve İngiliz OneWeb takımyıldızlarının bir benzeri olan Sfera iletişim uydularını yörüngeye yerleştirmeyi amaçladığı dikkat çekici olarak değerlendirildi. Roscosmos daha önce bu projenin bir parçası olarak uzaya 600’den fazla sistem fırlatmayı amaçlamıştı ancak bütçe kesintileri buna engel oldu. Şimdi ajans 360 uyduya göz dikmiş durumda ancak Borisov hedefin en az 1.200 olması gerektiğini söyledi.

Hükümet 162 uydu için 180 milyar ruble (2 milyar ABD doları) onaylamayı kabul etti. Ancak, devlet şimdiye kadar 95 milyar ruble ayırdı ve 2035’e kadar yerel iletişim sektörünü daha da geliştirmeyi amaçlayan bir strateji altı jeostasyon uydusunun fırlatılmasını öngörüyor.

Sfera projesinin başında bulunan Sergey Prohorov, yakın zamanda bunlardan dördü için para ayrıldığını söyledi

Bu pratik mi?

Borisov, yılda en az 250 uydunun çeşitli amaçlar için üretilmesini hedeflerken, ülke şu anda yılda yaklaşık 15 uydu üretiyor. Oysa mevcut kapasite yılda yaklaşık 40 uydu üretebiliyor.

Bu alana reklam verebilirsiniz (Satır içi makale reklamı #1)

Center for European Policy Analysis adlı düşünce kuruluşunda uzay politikası uzmanı olan Pavel Luzin’e göre Roscosmos’un hedefi gerçekçi değil. Uyduların optik gözlem, iletişim, meteoroloji, radar ve televizyon hizmeti gibi çeşitli işlevlere hizmet edeceğini belirtti.

Luzin Defence News’e yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı tam kapsamlı işgalinin ardından kendisine uygulanan ekonomik kısıtlamalara atıfta bulunarak, “Rusya’nın 2022’den bu yana uzaya fırlattığı tüm ciddi uydular, ilk yaptırımların uygulanmasından önce, 2010’ların ortalarından önce satın alınan ithal Batılı elektronikler kullanılarak üretildi” dedi .

Luzin ayrıca “Bir çelişki olduğu ortaya çıkıyor: Rusya uydu üretimiyle ilgili büyük bir sorun yaşıyor, ancak aynı zamanda Rusya sadece birkaç yıl içinde yılda çeşitli amaçlar için 250 yüksek kaliteli uydu üretebileceğini ve konveyör üretim teknolojilerinde ustalaştığını ilan ediyor, bu kesinlikle gerçekleşmiyor.” dedi.

Luzin, Rusya’nın dünya pazarında birkaç uydunun üretimi için bileşenler bulabileceğini, ancak yüzlercesini üretmeye yetecek kadar olmadığını ekledi. “Şirket başkanları yaptırımlara rağmen endüstrinin canlı olduğunu bildiriyor, ancak aslında yüzlerce uydu için bileşenleri nereden alacaklarını bilmiyor olabilirler.”

Nitekim Borisov, yaptırımlar sırasında “sanayinin nispeten istikrarlı bir şekilde işlediğini” söylemişti.

Savaşın ortasında devlet, uydu üretim önceliklerini yeniden düzenleyerek, askeri ve sivil hizmetleri bir arada sunan ikili kullanımlı uydulara ağırlık verdi.

Öncelikleri arasında optik keşif uydusu Razdan, Pion-NKS takımyıldızı için deniz keşfi amaçlı bir radar uydusu, Obzor-R ve Kondor adlı iki radar uydusu ve birkaç Glonass haberleşme uydusu yer alıyor.

Roscosmos’un eski çalışanı Denis Banchenko, Defense News‘e yaptığı açıklamada, “Planlanan uyduların önemli bir kısmı ve büyük ihtimalle tamamı, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın çıkarları doğrultusunda istihbarat, gözetleme, navigasyon ve iletişim amaçlarıyla kullanılacak.” dedi.

Defencetrend

Bu alana reklam verebilirsiniz (Makale Altı Reklamı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.