A.B.D ordusu kısa menzilli lazer silahı arayışını sürdürüyor
A.B.D ordusu aktif olarak kısa mesafe hava savunma için lazer kullanıyor, özellikle Dron ve İHA savunması için önemli bir silah olma yolunda ilerliyor
A.B.D. Merkez komutanlığı dört adet prototip lazer silahını operasyonlarında kullanmasına ilave olarak 50 kilovatlık kısa menzilli sistemleri de değerlendiriyor.
Ordunun Kısa Menzilli Hava Savunma amaçlı Yönlendirilmiş Enerji Silahı Sisteminden üçü ( Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defence System.DEM M-SHORAD) , DE M-SHORAD, Irak’ta bulunuyor ve operasyonel ortamlardaki yetenekleri deneyebiliyor. Ordunun Hızlı Yetenekler ve Kritik Teknolojiler Ofisi direktörü Korgeneral Robert Rasch, dördüncü ve son prototipin bazı çalışmalar tamamlandıktan sonra diğer üçünün de envantere katılacağını söyledi.
Ayrıca “Dördü de bugün kü savaşlarda askerlerimizi destekleyecek ve bu yeteneği operasyonel kuvvetlerimize nasıl entegre edeceğimizi öğrenmeye devam ediyoruz, dolayısıyla arka planda yapmamız gereken bazı işler var. Hala veri topluyoruz” dedi.
Ek olarak, ilk müfreze prototip seti yanı sıra diğer iki 50 kilovatlık lazer platformundan da eğitim alacağını açıkladı.
İlk prototipler, Stryker savaş aracı üzerinde Raytheon un 50 kilovatlık lazerlerinden oluşuyor . Kord Technologies ise lider entegratördür.
Rasch, Ordunun gelecek yıl geldiğinde değerlendireceği iki yeni 50 kilovatlık platformun Washington eyaleti merkezli nLight’tan ve Lockheed Martin’den birer seçenek olduğunu söyledi. Tasarımların farklı olduğunu, dolayısıyla ışın kalitesi, uygun fiyat ve güvenilirlik gibi hususların da farklı olmasının beklendiğini ekledi.
Hızlı Yetenekler ve Kritik Teknolojiler Ofisi artık ileriye dönük bir yola karar vermeden önce seçenekleri değerlendirmek için yaklaşık iki yıl harcamayı planlıyor.
Sahada Lazer silahları daha etkin ve daha güvenilir olacak
DE M-SHORAD sistemlerinin menzilinin azalmasıyla Ordunun ölümcüllük ve güvenilirlik hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağını ekledi.
Rasch, “Bunları onlarca yıldır laboratuvarlarda test ettik” dedi. “Şimdi bunları operasyonel hale getirdiğimiz için onları askerlerimizin harekat alanında gerçekten zor, kirli ve değişken bir ortama kullanarak neler olacağına dair yeni dersler öğreniyoruz.”
Ordunun, Ordu liderlerine strateji konusunda tavsiyede bulunmaya hazırlanırken yılda yaklaşık 100 milyon dolar yatırım yapıldığı da belirtildi.
Şu anda Ordu çeşitli tehditler ve görevler için 10, 20 50 ve 300 kilovatlık seçenekleri değerlendiriyor. 300 kilovatlık lazer, roketler, toplar, havan topları, dronlar ve seyir füzeleri gibi tehditleri yok etmek için kinetik, lazer ve yüksek güçlü mikrodalga silahlarını kullanacak bir sistem olan Dolaylı Ateşten Korunma Yeteneği için tasarlandı. Ordu gelecek yıl o lazer silahını alacak.
Rasch, tüm lazer yeteneklerinin entegre bir test alanı aracılığıyla hatta tüm yönlendirilmiş enerji silahlarında güç, ölümcüllük, uygun fiyat ve güvenilirlik hakkında veri toplamayı planladıklarını söyledi.
Kendisi, bu sürecin amacının, ordunun test perspektifinden bir miktar para tasarrufu yapmasına ve kullanıcıyla yapılan operasyonel değerlendirmeler yoluyla Ordunun çeşitli ortamlardaki tehditlere karşı koymak için ihtiyaç duyacağı en uygun noktayı belirlemesine yardımcı olacak yeterli veriyi yakalamasına yardımcı olacağını açıkladı