Savunma Sanayi

Rusya invincible adlı nükleer tahrikli füze konuşlandırdı

Rusya 'yenilmez' adlı (invincible) nükleer tahrikli füze konuşlandırdı. Füzenin menzili neredeyse sonsuz denebileck kadar uzun. ilk test 2018 de duyuruldu

Araştırmacılar bu sonuca, Planet Labs tarafından 26 Temmuz’da çekilen uydu görüntülerinden yola çıkarak vardılar.

ABD’li araştırmacılar, Rusya’nın geliştirdiği yeni tip nükleer güçle çalışan nükleer seyir füzesinin muhtemel fırlatma sahasının belirlendiğini düşünüyorlar.

ABD’li araştırmacıların bulguları, Moskova’nın NATO tarafından SSC-X-9 Skyfall olarak adlandırılan 9M730 Burevestnik‘i stratejik noktalara konuşlandırmaya devam ettiğini gösteriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2018 yılında projeyi açıkladığında ortaya attığı iddiaya göre füze, her türlü hava savunma sistemini etkisiz hale getirebiliyor ve menzili neredeyse sınırsız.

Seyir füzesinin nükleer güçle tahrik edilmesi, ilgili tüm taraflar arasında büyük merak uyandırmış olup, seyir füzesine çok özel yetenekler katacağı düşünülmektedir.

Rusya’nın 9M730 Burevestnik’i: Nükleer güçle çalışan bir nükleer füze

Putin, 1 Mart 2018’de yaptığı yıllık ulusa sesleniş konuşmasında, 9M730 Burevestnik seyir füzesinin başarıyla test edildiğini duyurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı, yaptığı konuşmada nükleer güçle çalışan füzenin ‘yenilmez’ olduğunu ve her türlü füze savunma sistemini alt edebileceğini belirtmişti.

9M730 Burevestnik füzesine, yapılan oylama sonucunda Fırtına Kuşu (Storm Petrel) adlı bir deniz kuşundan esinlenilerek isim verildi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün bir raporuna dayanan 2023 tarihli bir makaleye göre , nükleer enerjili füzenin 12.400 mil (20.000 km) menzile sahip olduğu düşünülüyor.

Nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip olan füzenin irtifası ise sadece 164 ila 328 feet (50-100 metre) arasında seyredebiliyor. Bu da hava savunma sistemlerinin 9M730 Burevestnik’i engellemesini oldukça zorlaştırıyor.

Ancak, Rusya’nın ‘yenilmez’ iddiası, füzenin düzgün bir şekilde test edilmediğini ve Moskova’nın saldırı yeteneklerine pek bir şey katmadığını söyleyen Batılı uzmanlar tarafından tartışılıyor. Dahası, uzmanlar ayrıca 9M730 Burevestnik ile ilişkili bir radyasyon saçılımı sorunu olduğunu belirtiyorlar.

Aynı raporda, füzenin 2019’daki denemelerinden birinde patlama meydana geldiği ve bu patlama sonucunda en az beş Rus nükleer uzmanının hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Füzenin muhtemel konuşlandırılması Batı’da yeni şüphelere yol açıyor

ABD’li araştırmacılar, Rusya’nın Burevestnik füzesini Vologda-20 veya Chebsara olarak bilinen bir nükleer savaş başlığı depolama tesisine yerleştirdiğini belirtiyor. Tesis, Moskova’nın yaklaşık 295 mil (475 km) kuzeyindedir.

Bu sonuca , Planet Labs’ın 26 Temmuz’da çektiği uydu görüntülerinden yola çıkarak vardılar .

Uzmanların uydu görüntüsünden yaptıkları çıkarıma göre, sahada inşa halinde 9 adet fırlatma rampası bulunuyor ve bunlar yüksek setler halinde üçlü gruplar halinde yer alıyor.

Ayrıca füze bileşenlerinin depolanması ve bakımı için kullanılabilecek yakın çevrede binalar da bulunmaktadır.

Moskova’dan Burevestnik füzesinin konuşlandırılmasına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Ancak bu rapor, Rusya’nın ABD’nin Almanya’ya nükleer silah konuşlandırması nedeniyle nükleer duruşunu değiştireceğini açıklamasının hemen ardından ortaya çıktı.

Ukrayna ile devam eden savaşta Rusya, diğer ülkelerin çoğu tarafından dışlanırken, Kiev’e yapılan yardımların artması, Moskova’nın  sınır bölgelerinde taktik nükleer füze denemeleri yapmasına yol açtı.

interestingengineering in haberine göre Rusya’nın nükleer güçle çalışan seyir füzesinin ne kadar etkili olduğu henüz bilinmemekle birlikte, uzun menziliyle herhangi bir NATO ülkesini vurabilmesi nedeniyle konuşlandırılması Batı açısından endişe yaratabilir.


Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.